Att paxa ett barnnamn

Allt fler börjar fundera på barnnamn långt innan man ens börjat fundera på att skaffa barn. Detta för att man tror sig kunna paxa ett namn och “skydda” det för sina vänner och bekanta. Men, går det?

12668356-pregnant-woman-with-lots-of-yellow-labels-on-her-bellyOavsett om man väljer att adoptera ett barn, som vi skrivit om här eller om man skaffar ett samlagsbarn så är barnets namn otroligt viktigt och något som man i många år flera år tidigare gått och funderat kring. Det är på grund av att man lägger så mycket vikt vid ett namn så långt innan som namnet blir så laddat och därmed så ofattbart jobbigt om någon i ens närhet skulle välja det. Av den anledningen har man börjat paxa barnnamn skriver Aftonbladet.

Viktigt med det unika

Det blir allt viktigare med att ha ett unikt namn som man lägger otroligt mycket i. Vad många då gör är att säger namnet högt till sin omgivning för att visa att namnet är “taget”. Skulle någon annan sedan välja det namnet kan det bli otroliga svårigheter. Så, vad man borde göra är att hålla sitt namn inom sig, men om man valt ett populärt namn så kan man även gå ut med att “vi kommer att döpa vårt barn till det här namnet” och sedan är det upp till omgivningen att acceptera det eller inte. Egentligen borde det vara upp till var och en att bestämma fritt och kanske även upp till den som föder först. Man kan ställa sig frågan hur viktig vänskapen är. Sedan kan man tänka att om någon annan hann norpa namnet före dig kanske du inte skulle välja det namnet utan att du bör fundera i andra banor.

Populäraste namnet

Här kommer de populäraste flicknamnen från 2014

 • Maja
 • Alice
 • Julia
 • Linnéa
 • Wilma
 • Ella
 • Elsa
 • Emma
 • Alva
 • Olivia

Och här kommer de populäraste pojknamnen:

 • Oscar
 • William
 • Lucas
 • Elias
 • Alexander
 • Hugo
 • Oliver
 • Theo
 • Liam
 • Leo

Babyshower innan barnets ankomst

De flesta som adopterar ett barn vill precis som vilken förälder som helst uppleva allt som har med att få barn att göra. Därför är det inte helt ovanligt att de blivande föräldrarna anordnar en babyshower innan de får hem barnet, för att fira att det snart kommer.

1954495-woman-with-baby-gifts

Vi har tidigare skrivit om att många väljer att ha ett dop när de adopterat ett barn för att fira och hylla barnet.

”Vill man däremot ordna en ceremoni för att välkomna barnet in i församlingen kan man hålla en dopförnyelse eller dopvälsignelse i kyrkan, med efterföljande fest och presenter.” Läs mer.

Carola hade babyshower

Även om de flesta väljer att ha ett firande eller en fest efter att de fått det adopterade barnet till sig, finns även de som har en fest innan de fått barnet. I Aftonbladet kan man läsa om att Carola firade att hon skulle få adoptera en dotter från Sydafrika genom att resa ett stort partytält utanför villan i Stockholm och bjuda in en massa vänner. Festen var en så kallad babyshower, som många föräldrar har innan de föder sina barn.

Babyshowers vanliga i USA

Att anordna en babyshower innan man adopterar ett barn kan faktiskt vara en bra idé eftersom man då får uppleva hela processen med att få ett nytt litet liv. På babyshowern brukar man leka lekar som har med bebisar att göra och den som ska få nytillskottet blir överöst med massor av fina presenter från släkt och vänner. Babyshowers har väldigt länge varit populära i USA och de är ett givet inslag där. Här i Sverige har vi dock inte samma tradition, även om det nu börjar bli allt mer populärt att anordna en sådan här trevlig och rolig fest.

En pappa är alltid en pappa

I dag skriver vi om den uppkommande fars dag och att en pappa är en pappa – oavsett om det är biologiska band eller bara den rena kärleken som finns mellan ett barn och en förälder. Vi skriver även om svårigheten för icke-heterosexuella par att adoptera barn från till exempel Ryssland.

presentI DN kan vi tyvärr läsa att Ryssland förbjuder adoption till samkönade par från utlandet. Ryssland, som är ett väldigt kontroversiellt land när det just kommer till rättigheter för andra grupper än heterosexuella, godkände med sin regering lagen med hela 144 röster mot 0. De flesta barn som adopteras från Ryssland går via avtal till Frankrike, USA, Italien och Spanien.

Några som vill adoptera mer är Angeline Jolie och Brad Pitt, trots sex barn. Nu planerar paret att adoptera en flicka från Syrien enligt en artikel i Aftonbladet. Kanske har Angelina blivit väldigt starkt berörd som särskilt FN-sändebud i just Syrien i samband med föräldralösa barn.

Oavsett om ens pappa råkar vara Brad Pitt eller bara Olle Karlsson från Gislaved finns nog lika mycket kärlek i hjärtat och omtanke kring sin käre far. Nu inför fars dag är det extra roligt att uppvakta sin fina pappa och det görs väl bäst med främst en kram – men vill man trots allt ge lite extra är det en bra idé att sända ett litet paket via https://www.godisboxen.se/fars-dag-present/, det kommer inte bara bli en glad överraskning men även lite spännande eftersom det skickas med post.

Uppvakta far i november

I Expressen får vi vidare tips på vad en kan ge sin pappa i present på farsdag och det rör mellan allt från fina egenbakade kakor till saltlakrits i glasburkar. Mer tips vi får är stilrena och varma plädar från exempelvis Mio och söta grytor i emaljerat stål, för pappor kan lika gärna vara i köket som varsomhelst annars i huset. Skippa det vanliga rakvattnet och slipsen och tänk lite utanför ramarna i år, kanske en farsdaggåva med favorittidningen och fin choklad? Pappor är värda lite uppmärksamhet de också, och vi garanterar att han kommer bli glad när du tänker lite extra på honom med en liten present.

Svårigheter vid adoption

Varför är det så svårt att adoptera när så många vill göra det – och när det finns så många barn som behöver bli adopterade? 

I en artikel från Helsingborgs Dagblad Kultur har Henrik Petersen skrivit om boken “Bära Barnet Hem” skriven av Cilla Naumanns nya roman. Han skriver om boken med stor värme, det är tydligt att det är en bra bok – och det är klart att han som förälder kan relatera till författaren. Hon berättar tre parallella berättelser där författaren i samtliga får se sina vuxna adoptivsöner ge sig iväg för att leta efter sin colombianska mamma som de fått kontakt med via Facebook. Det är tydligt att det är jobbigt för hon som uppfostrat barnen, det är tydligt att läsaren känner med henne.

Kostsamt och svårt att adoptera

Och  det är ju inte konstigt, hon älskar sina barn lika mycket som om de vore hennes biologiska. Så är det ibarn_leker_arkitekt de flesta fall när det kommer till adoption. Men trots att så många barn har det svårt eller saknar mamma och pappa helt, är det mycket komplicerat att få adoptera. Det är till och med kostsamt i flera fall och många är det som behöver ta blancolån för att kunna hantera kostnaderna. Det är självklart någonting som är värt det, men det är en synd att det ska behövas. Lika galet är det att det inte är lika självklart att samkönade par ska få adoptera som för ett heterosexuellt par. Detta är ju även någonting som blir mer och mer okej men homosexuella får fortfarande jobba hårdare för att adoptera, i vissa länder är det dessutom uteslutet. En av de som kämpar för att det ska vara på lika villkor är artisten Ola Salo. Han har skrivit många låtar om frågan och verkligen lyckats nå ut till många med sitt budskap. Läs gärna denna artikel med honom för att få mer inblick i sakfrågan. Även denna artikel från Metro är intressant, där man pratar om surrogatmammor – vilket i sig inte har med adoption att göra, men även visar på det stora intresset i att få ett barn.

 

Lång process vid styvbarnsadoption

Antalet föräldrar som ansöker om att få adoptera styvbarn har nästan trefaldigats på tio år – från 112 adoptioner 2003 till 305 i fjol, enligt Socialstyrelsen. Ofta är det en långdragen process, vilket innebär risker för både barn och föräldrar.

Så står det inledningsvis i en artikel från Svenska Dagbladet och det får en att fundera, varför är detta problematiskt? Borde det inte innebära endast bra saker att man tar ett barn under sina vingar? Nä, det är självklart naivt att tänka så. Tanken är god, men det är inte alltid det fungerar i verkligheten.

Vanligen handlar det om lesbiska par, där ena parten har blivit gravid i utlandet och nu vill den andra delen också ha ett ansvar och en föräldraroll. I artikeln står det att det tar runt 10 månader innan barnet har två föräldrar rättsligt förklarat på pappret, och det är mycket detta som innebär risker. Eftersom det tar sådan  tid blir många frustrerade, och väntan på att svar från staten kan göra att frustrationen går ut över relationen. Detta i sig kan leda till (och har i flera fall också lett till) att barnet i fråga hamnar utan vårdnadshavare. Hur det ens är möjligt att det kan blir så är helt oförklarligt, eftersom inget barn ska behöva leva i den otryggheten.

Detta påminner också om ett ämne vi också tidigare har berör: frågan om vem som får arvet när ena barnet är adopterat. Det kan låta som en självklar sak men dessvärre kan det på grund av otydliga lagar bli problematiskt. Läs gärna inlägget här: Undvik arvsbråk

Barnet ska alltid, alltid, alltid gå i första hand. Detta oavsett om det handlar om adoption, biologiska barn, föräldrar som är homo eller hetero och oavsett ålder på barnet. Viktigt!

Undvik arvsbråk

Att vara adopterad kan vara komplicerat, även fast det borde vara som så att barnet tillhör familjen exakt lika mycket som de andra. Och vanligen är det inga som helst problem för den adopterade att fungera i familjen, men problem kan lätt uppstå när föräldrarna dör och det är dags att dela upp arvet mellan syskonen. Är en av syskonen adopterad medan den andra är föräldrarnas biologiska dotter eller son – är det tyvärr lätt att han eller hon anser sig ha mer rätt till familjens ägodelar. Rent rättsligt är så inte fallet, utan om inget annat anges i testamentet ska föräldrarnas ägodelar delas ut rättvist bland alla barn, biologiska eller adopterade.

Tyvärr är det många familjetvister som hamnar i rätten, men så behöver det inte vara – det handlar bara om att hitta rätt system för att dela lika. Handlar det till exempelvis om en stor del land, och barnen i fråga inte kommer överens om de ska sälja tomten eller ha kvar den, så är en smart lösning att stycka av tomten. Det kan man få hjälp med, exempelvis av bocenterbyggtjanst.se, och med det så kan man dela upp det så att en säljer medan den andra behåller en del av tomten. Läs mer om tjänsten tomtförädling där ni får hjälp med att ordna upp detta genom att klicka på bilden nedan:

 

Mer om man undviker arvsbråk kan du läsa i  denna chatt från Sydsvenskan. Där har man tagit upp flera olika familjekonflikter, och tar också upp frågan kring adoption och hur det blir med arvet i familjen då. Det är en intressant och bra läsning som gör att man förhoppningsvis inte hamnar i bråk över ett arv när någon går bort. Det är då man ska sörja personen, inte bråka om pengar eller dylikt.

När ett barn dör

När det som inte får hända, är det svårt att gå vidare. Luften går ur kroppen och man krampar tag i vad som helst för att inte fallera helt. Döden. Det är någonting som helt klart är svårt att hantera, men det går faktiskt, även om det inte känns så när man är mitt i misären.

Extra tung är det så klart när ett barn dör, och speciellt om det är ens eget barn. Det är inte meningen, enligt naturens lag, att man ska begrava sitt barn. Nej, det är mer så att man som barn ska begrava sina föräldrar. Självklart ska man göra det när man slutat vara barn och istället är vuxen, och ens föräldrar är gamla. Så är det ju dessvärre inte alltid, utan ibland händer olyckor och sjukdomar som tar ifrån oss personer vi älskar långt tidigare än vad som var meningen. Och det kan ju verkligen hända vem som helst, från kändisar till “vanliga” människor. Det finns inget riktigt skydd mot döden, utan det gäller bara att acceptera den alltid väntar runt hörnet. Det som man får göra är istället att göra avslutet värdigt, och ordna en fin begravning. Med abclillabegravningsbyran.se kan du ordna en fin begravning för dina när och kära. Goda nyheter är dock att betydligt färre barn dör i Sverige idag, jämfört med 15 år sedan. Anledningarna heter bättre sjukvård samt en ökad medvetenhet bland föräldrarna. Det är ju verkligen fint att veta, och förhoppningsvis kommer utvecklingen att gå åt samma håll så att det om ytterligare 15 kommer att vara ännu mindre barn som dör.


En film med några kändisar som förlorat sina barn

Vårdnad om barnen vid skilsmässa

Idag är det tyvärr inte alls ovanligt att allt fler gifta par väljer att gå skilda vägar efter några år tillsammans. På ett sätt är det här självklart både tråkigt och sorgligt, att fler och fler inte får kärleken att hålla, men på ett annat sätt kan man se det som något positivt att fler personer vågar ta sig ur förhållanden och relationer som inte gör dem gott.

Självklart är det alltid många beslut vid skilsmässa som ska tas och även om det är rätt beslut att gå skilda vägar så är det klart att denna period ofta är ganska jobbig. Förhoppningsvis är separationen ett gemensamt beslut för de båda parterna och då går oftast skilsmässan relativt smärtfritt. Är det däremot en som inte vill kan denna process bli både utdragen, kaotiskt och kanske till och med en rättssak. Är det dessutom barn med i bilden kan denna process självklart bli ännu mer tuff. Ska man ha delad vårdnad? Vem ska ha barnet eller barnen mest? Ska en ta över hela vårdnaden?

Dessa beslut är sällan lätta att ta och oavsett hur man gör så finns det alltid en risk för tjafs och bråk mellan föräldrarna. Men vad gäller egentligen när det kommer till vårdnad om barnen?

”Även efter en separation har barnet dock rätt till båda sina föräldrar. Därför är det rimligt att i normalläget ge föräldrar delad vårdnad vid separation. Utvecklingen sedan 2006, när en ändring i föräldrabalken gjorde det lättare att få ensam vårdnad, är därför olycklig.

Dels har antalet vårdnadstvister ökat markant sedan lagändringen, dels har mamman i den absoluta merparten av fallen fått ensam vårdnad. Detta kan förklaras med att rätten generellt ger vårdnaden till den förälder barnet bor hos – oftast mamman. Den snabba ökningen av antalet fall där man tar ifrån pappan vårdnaden tyder ändå på att något gått fel.”

Barnets introduktion till förskolan

När man har ett nytt barn är det redan läge att börja fundera på vilken förskola som du vill att barnet ska gå på. Det är till och med kösystem och man bör anmäla sitt barn tidigt på grund av personalbrist. Något man kan fundera över är också om man vill att barnet ska gå i en privatägd eller kommunal skola, det finns för och nackdelar med båda två.
När barnet ska börja förskola kan det ha betydelse för hur hela verksamheten runt om barnen ser ut. Det viktigaste när man väljer förskola är att undersöka hur de arbetar, hur de arbetar och om era värderingar stämmer överens med varandra. Sedan är det värt att komma ihåg hur läroplanen ser ut när man väljer en kommunal verksamhet.

 • Hur ser den privata förskolan på uppfostran
 • Är förskolan styrd som ett kooperativt, ett aktiebolag eller är det en stiftelse
 • Kan du överväga att ha barnet hos en dagmamma om det är något som skulle föredras med hemmamiljö och en mer intimare atmosfär

Inskola ett barn

När ett barn, helst ett som är adopterad, kan ha svårigheter att inskolas då detta innebär att de måste lämnas iväg och på så vis kan barnet få separationsångest.  Det man då gör är att ha en inskolning, den tillåter barnet att få vänja sig med den nya platsen med alla nya barn och personal. Detta brukar hjälpa och barnet kan vänja sig och slipper den värsta chocken, barnet brukar oftast bli ledsna när det är dags att stanna kvar på förskolan själv men det ska gå över och då börjar barnet leka med de andra barnen.

En försäkring för hela livet

En försäkring för barn bör räcka så länge som möjligt, och många försäkringar gäller faktiskt ända till dess att barnet, alltså försäkringstagaren, blir myndigt. Då omvandlas barnförsäkringen till en livförsäkring.

Eftersom en försäkring av denna typ förändras på barnets artonårsdag har man som förälder mer att sätta sig in i; både villkoren för barnförsäkringen och för livförsäkringen. Detta kan avskräcka en del föräldrar, men fördelarna med denna typ av försäkring brukar ändå överväga nackdelarna. Det är dock viktigt att läsa igenom villkoren ordentligt, och jämföra olika försäkringsbolag. Precis som när det gäller bil- och hemförsäkringar kan villkoren skilja sig åt kraftigt.

En barnförsäkring täcker olycksfall, sjukdomar och handikapp, i många fall ända till dess att ”barnet” fyller 25. Skyddet kan bestå i ett tillskott till det vårdbidrag som Försäkringskassan betalar ut om en förälder måste stanna hemma med ett sjukt barn en längre tid.

Det allra bästa är att skaffa en försäkring redan innan barnet är fött. En gravidförsäkring gäller från och med den tionde graviditetsveckan för mamman, och för barnet från den 26:e graviditetsveckan och fram till dess att barnet är ett halvår gammalt. Sedan omvandlas försäkringen i många fall till en barnförsäkring, som i sin tur kan övergå i en livförsäkring.