Adoption blev en internationell succé

Nioåriga Tristan Jacobson i amerikanska Springfield har gjort internationell succé med sitt lemonadstånd där han säljer saft för en dollar glaset – men Tristan är inte som andra pojkar i den åldern, anledningen till att hans samlar pengar är nämligen för att finansiera sin egen adoption.

barn studsmattaAtt adoptera ett barn i Sverige kräver en hel del från familjen som vill adoptera om man ser till regelverket, vilket man kan läsa mer om hos Vårdguiden. Men tillskillnad från i många andra länder är det här inte alls lika mycket som krävs i finansieringsväg, om möjligt gör adoptionsförmedlaren och Socialstyrelsen ett hembesök och tar en titt i familjens ekonomiska situation. Möjligtvis kan denne besökare även kräva att vissa saker rustas upp inför barnets hemkomst såsom ett sovrum eller att familjen köper ett bättre matbord, något som är enkelt beställt via http://confidentliving.se/produkter/mobler/bord/matbord så alla får plats. Däremot om man ser utanför Sverige blir adoptionsprocessen än mer komplicerad – men framförallt blir den dyr. Och det är något som nu uppmärksammats tack vare Tristan Jacobson i amerikanska Springfield som uppmärksammats i internationell media när han satte upp ett lemonadstånd där han säljer saft för 1 dollar för att samla ihop tillräckligt med pengar för att hans förmyndare ska ha råd att adoptera honom.

Nått sitt mål

Anledningen till att nioårige Tristan och hans saftstånd kommit att bli så uppmärksammat är för att denna nyhet sätter ljus på en fråga som länge hamnat i skymundan, nämligen hur dyrt det är att faktiskt adoptera i USA. Enligt uppgift till Aftonbladet rör det sig om hela 81 388 kronor i Tristans fall, och saftståndet har faktiskt lyckats bringa in en hel del pengar, hela 58 000 kronor och 53 tusen av dessa pengar är det Tristan som ska ha cred för. Och insamlingen är inte ens slut än. I till exempel amerikanska Cosmopolitan har man publicerat en länk till fundraising-sajten som familjen satt upp för att be om hjälp från allmänheten, och där kan vem som helst bidra med en slant för att familjen ska kunna bli en familj på riktigt – något som många också gjort och nu är man långt över mål.

Hårda krav gällande adoption

Många längtar efter att skaffa barn, men alla har inte möjlighet att skaffa biologiska barn. Adoption är en bra lösning för barnlösa, men villkoren för att få adoptera i och till Sverige blir hårdare och hårdare.

Både handläggare för adoption och länderna som barnen kommer ifrån har höga krav på dem som vill adoptera. Alla känner inte till att åldersgränsen för att få adoptera ett barn är 25 år, så de gäller att ställa sig i kön direkt. Köerna är ofta långa och vägen från barnlösheten kan ofta kännas tuff. Hos Myndigheten för Familjerätt och Familjestöd finns mer information om internationella adoptioner. En stabil ekonomi är ett krav och kan styrkas genom att man blir beviljad lån, på consector.se är det enkelt att fylla i en ansökan för att få bankernas lånerbjudanden jämförda kostnadsfritt. Detta är viktigt då det visar att barnet kan försörjas för ordentligt, dålig ekonomi gör ofta att adoptioner inte beviljas.

En lång process som inte alltid går igenom

Vägen till adoption är en lång process och kräver godkännanden i flera led. Enligt Expressen är kraven olika från olika länder, men liknande regler från bland annat Kina, Colombia och Sydkorea är adoptionsansökande måste varit gifta i 2-3 år, vara av god hälsa, helst inte vara över 40 år gamla och inte ha ett för högt BMI. Den kulinariska profilen Edward Blom och hans fru tillhör dem som fått avslag för adoption, för att han vägde för mycket.

När allt det var gjort och vi tänkte att nu skulle vi få tillståndet så att vi skulle kunna börja söka. Då säger de att ”ja förresten du väger 50 kilo för mycket”. Vi visste att Kina hade en sån regel, men inte att Sverige hade det. Det var väldigt diskriminerande. Säger Edward Blom i TV4, Malou efter 10.

Babylyckan gick i kras, precis som för så många andra som önskar att adoptera. Att överklaga mot en adoptionsdom är inte lätt, därför är det viktigt att ta reda på alla krav kring adoptionen innan ansökan och inte förvänta sig ett godkännande.

Dyrt med barn

Att ha barn är dyrt och i princip allt som har med barnet att göra kostar pengar. Inte ens att ha barnet på fritids är faktiskt gratis och fram till 18-årsdagen kostar barnet över en miljon kronor.

2221736-piggy-bank-with-bandage-on-face

Fritidsverksamheten för mellanstadiet ska organiseras och detta kommer att leda till att föräldrar får betala fritidsavgift hela året, istället för nio månader som det varit innan, skriver Sydsvenskan. Det är framförallt Lunds kommun som måste göra om sitt system och de har tidigare haft stängt under jul- och sommarlov, vilket gjort att föräldrarna inte behövt betala för ett helt år. Skolinspektionen konstaterar dock att verksamheten bryter mot lagen eftersom den inte är öppen under lov. Och nu ska man alltså organisera om så att det är öppet året runt och att föräldrarna också får betala för det.

Över en miljon

Att ha barn på fritids är alltså inte helt gratis, tvärtom är det ganska så dyrt. Det är inte bara fritids som kostar pengar. Att ha ett barn är nämligen väldigt kostsamt på många olika plan. I Dagens Nyheter kan man läsa att Swedbank räknat ut hur mycket ett barn kostar från att det födds till dess att det fyller 18 år. Enligt beräkningarna kostar ett barn så mycket som 1,4 miljoner kronor. Allra dyrast är barnet det första året när man måste köpa en massa utrustning och när man måste vara föräldraledig och får inkomstbortfall.

Kan ta lån

Det är alltså främst det första året som föräldrarna måste ha koll på sin ekonomi så att de har råd med allt som behövs och även har råd med att bli av med mycket inkomst. Känner man att det blir lite kärvt går det faktiskt att ta snabblån på upp till 15 000 kronor. Detta kan man göra om man exempelvis måste köpa en barnvagn eller barnanpassa hemmet.

Gör i ordning barnrum inför ankomsten

I ett tidigare inlägg skrev vi om hur adoptionsföräldrar inte alltid vet om barnet är döpt i sitt hemland eller inte, vilket ofta beror på vilket land som barnet faktiskt kommer ifrån. I dag skriver vi istället om hur man fixar till drömrummet till sitt barn, och som gör det riktigt mysigt att leka i.

barn lekerI en artikel i Expressen Leva & Bo kan vi läsa om hur man på lite olika sätt kan inreda barnrum, beroende på vad ens barn vill ha givetvis men också om barnet är liten bebis eller ett småbarn som springer runt och lekar vilding hela dagen i ända.

Att inreda ett barnrum till sitt snart anlända barn är nog en riktigt viktig och mysig förberedelse, både för en själv men också för att visa sitt lilla barn att det är ens eget och att detta nu mer är hemma. Låt fantasin flöda men tänk också på att barn själva vill vara med och inreda, dessa har ofta egna idéer om hur de vill ha det i sitt lekrum och det gör det nog till en ännu roligare process om man gör det hela tillsammans.

Funktion, förvaring och estetik

Det är mycket som ska rymmas i ett barnrum så det är bra att tänka på möbler med både förvaring och funktion, samtidigt som estetiken givetvis är viktig den också. En riktigt bra lekyta i rummet är nog viktig att få till, för här ska barnet kunna leka i timmar, med vänner, syskon, sina föräldrar men även ibland på egen hand. Målade väggar gör sig bra i barnrum eftersom det är lätt att då få bort både fläckar och märken samt att det snabbt går att bara måla om vid behov och kanske när barnet är större och vill bestämma färg och stil själv i rummet.

Det finns flera olika teman att stilisera rummet med, några av dessa listar vi här nedan:

 • Alfabetet och siffror
 • Sjörövare och pirater med skepp och svärd
 • Hästar eller andra djur som barnet gillar
 • Riddare och drakar runt slott och murar
 • Geografi med kartor och kompasser
 • Hav eller kanske magisk skog med roliga djurmotiv
 • Cirkus och fantasi med dansande björnar
 • Grafiska mönster i alla olika former och färger
 • Stjärnor och planeter – rymdtema
 • Disney, Mumin eller Star Wars

Att kunna sina rättigheter och skyldigheter

När det kommer till adoption är det viktigt att hänga med i vad som gäller lagmässigt, missar i kommunikationen vid adoption kan få stora juridiska konsekvenser och även andra påföljande sådana.

Par barn vinterI en artikel i Svenska Dagbladet kan vi läsa om hur en miss vid en adoption gjorde så att de band som biologiskt sätt finns mellan en mamma och hennes barn, inte fanns juridiskt. Det skedde när Skaraborgs tingsrätt beslutade om att barnet även skulle få en pappa via en adoption, men inte uppfattade att paret som var föräldrar inte var gifta. Mamman i sin tur vill att mannen som följt och hjälpt till att uppfostra hennes son också skulle vara far i lagenlig mening. Men eftersom inte tingsrätten tog reda på att mamman och mannen inte var gifta, och eftersom detta krävs för att båda ska stå som föräldrar, så har sonen nu enligt folkbokföringen bara en förälder. Skarp kritik riktas nu mot tingsrätten av justitieombudsmannen.

Om en sedan lever i ett samkönat äktenskap måste den ena föräldern ansöka om adoption, så här ser lagreglerna ut sammanfattningsvis, tagna ur en artikel från Expressen:

 • När ett gift icke-samkönat par får ett barn tillsammans blir pappan automatiskt registrerad som förälder om paret är gifta.
 • För samkönade par måste den ena föräldern ansöka om adoption.
 • För att kunna adoptera som par eller adoptera inom familjen så måste man vara gift med vederbörande person, det gäller alla.
 • I ett samkönat äktenskap fyller man i en blankett där man talar om att man lever med mamman och att man önskar adoptera barnet.
 • Är barnet över 12 år behöver du någon form av medgivande från barnet.
 • Sen skickar man allt till tingsrätten, familjerätten gör sedan en utredning om lämplighet.
 • Det är fortfarande lättare för tjejer att adoptera

Läs på vad som gäller

Ja det kan te sig lite krångligt, det kan alltid vara bra med lite juridisk rådgivning och hjälp, det kan man få bland annat via dagensjuridik.se, där det går bra att läsa vidare inom de områden som för ens egen del är lite suddiga och oklara.

Vad som händer i lagar och regler är dessutom en rörlig och ständigt pågående process, med lagförslag, remisser och motioner. Så därför kan det vara extra bra att verkligen vara på det säkra att man vet vad lager betyder och hur den gäller samt har koll på krav och liknande vid adoptionstankar.

De adopterades erfarenheter i skrift

I ett tidigare inlägg skrev vi om hur man kan undvika energidränerande arvsbråk, som inte är bra på några sätt alls, för någon. I dag skriver vi istället om hur en ny strömning inom litteratur behandlar just adoption och hur det är att vara adopterad från ett annat land.

böcker och glasögonI en artikel i Svenska Dagbladet kan vi läsa om hur den nya strömningen inom just skandinavisk litteratur behandlar frågan om hur det är att växa upp och leva i ett nordiskt land fast man är adopterad från ett annat land.

I samma artikel kan vi läsa att denna verksamhet, adoptionsindustrin, i Sydkorea inbringar hela 15 miljoner dollar varje år, och det är sedan många barn som när de växt upp gärna vill söka sina rötter och ursprung, vilket även det inbringar inkomster till just hemlandet. Något som nog kan vara smärtsamt för en som blivit adopterad.

Transnationellt adopterade – en ny litteraturströmning

I november i år hölls för första gången en nordisk litteraturkonferens dör just litteratur av transnationellt adopterade, en litteratur som egentligen funnits ganska länge med förut mest skriven av adoptivföräldrar och socialarbetare, nu är det alltså de adopterade som gör sina röster hörda. De är vuxna, adopterade och de formulerar samt delar med sig av sina erfarenheter samt gör då gärna upp med fördomar och föreställningar om adoption som något som alltid är positivt för alla parter.

Hur är det egentligen att växa upp i ett land och känna att man inte riktigt ser ut som de flesta andra, att man har en mamma och pappa i ett annat land, som man varken delar språk eller kultur med samtidigt som man ju är född där? Ja det är nog svårare att förstå än man kan tro, därför är det viktigt att läsa denna litteratur.

Kanske är det även så att detta att adopterades röster ofta inte hörts, och att branschen, som det faktiskt är, ofta har utgått från västerländska pars föräldraförhoppningar snarare än från barnens egna behov. Det ska ju handla om barnets bästa och utgå från just barnens rättigheter och känslor snarare än vinstintresset och rika adoptivföräldrars efterfrågan. Sedan är det kanske inte så lätt att återvända till hemlandet och inte kunna vare sig språk eller kulturnormer, något som blir till en känsla av dubbelt främlingsskap.

Några skandinaviska författare som artikeln handlar om är bland andra:

 • Patrik Lundberg
 • Eva Tind
 • Brynjulf Tjønns
 • Joan Rang Christensen
 • Anne Kyong-Sook Øfsti
 • Jane Jin Kaisens
 • Geir Follevåg
 • Astrid Trotzig
 • Maje Lee Langvad

Att paxa ett barnnamn

Allt fler börjar fundera på barnnamn långt innan man ens börjat fundera på att skaffa barn. Detta för att man tror sig kunna paxa ett namn och “skydda” det för sina vänner och bekanta. Men, går det?

12668356-pregnant-woman-with-lots-of-yellow-labels-on-her-bellyOavsett om man väljer att adoptera ett barn, som vi skrivit om här eller om man skaffar ett samlagsbarn så är barnets namn otroligt viktigt och något som man i många år flera år tidigare gått och funderat kring. Det är på grund av att man lägger så mycket vikt vid ett namn så långt innan som namnet blir så laddat och därmed så ofattbart jobbigt om någon i ens närhet skulle välja det. Av den anledningen har man börjat paxa barnnamn skriver Aftonbladet.

Viktigt med det unika

Det blir allt viktigare med att ha ett unikt namn som man lägger otroligt mycket i. Vad många då gör är att säger namnet högt till sin omgivning för att visa att namnet är “taget”. Skulle någon annan sedan välja det namnet kan det bli otroliga svårigheter. Så, vad man borde göra är att hålla sitt namn inom sig, men om man valt ett populärt namn så kan man även gå ut med att “vi kommer att döpa vårt barn till det här namnet” och sedan är det upp till omgivningen att acceptera det eller inte. Egentligen borde det vara upp till var och en att bestämma fritt och kanske även upp till den som föder först. Man kan ställa sig frågan hur viktig vänskapen är. Sedan kan man tänka att om någon annan hann norpa namnet före dig kanske du inte skulle välja det namnet utan att du bör fundera i andra banor.

Populäraste namnet

Här kommer de populäraste flicknamnen från 2014

 • Maja
 • Alice
 • Julia
 • Linnéa
 • Wilma
 • Ella
 • Elsa
 • Emma
 • Alva
 • Olivia

Och här kommer de populäraste pojknamnen:

 • Oscar
 • William
 • Lucas
 • Elias
 • Alexander
 • Hugo
 • Oliver
 • Theo
 • Liam
 • Leo

Babyshower innan barnets ankomst

De flesta som adopterar ett barn vill precis som vilken förälder som helst uppleva allt som har med att få barn att göra. Därför är det inte helt ovanligt att de blivande föräldrarna anordnar en babyshower innan de får hem barnet, för att fira att det snart kommer.

1954495-woman-with-baby-gifts

Vi har tidigare skrivit om att många väljer att ha ett dop när de adopterat ett barn för att fira och hylla barnet.

”Vill man däremot ordna en ceremoni för att välkomna barnet in i församlingen kan man hålla en dopförnyelse eller dopvälsignelse i kyrkan, med efterföljande fest och presenter.” Läs mer.

Carola hade babyshower

Även om de flesta väljer att ha ett firande eller en fest efter att de fått det adopterade barnet till sig, finns även de som har en fest innan de fått barnet. I Aftonbladet kan man läsa om att Carola firade att hon skulle få adoptera en dotter från Sydafrika genom att resa ett stort partytält utanför villan i Stockholm och bjuda in en massa vänner. Festen var en så kallad babyshower, som många föräldrar har innan de föder sina barn.

Babyshowers vanliga i USA

Att anordna en babyshower innan man adopterar ett barn kan faktiskt vara en bra idé eftersom man då får uppleva hela processen med att få ett nytt litet liv. På babyshowern brukar man leka lekar som har med bebisar att göra och den som ska få nytillskottet blir överöst med massor av fina presenter från släkt och vänner. Babyshowers har väldigt länge varit populära i USA och de är ett givet inslag där. Här i Sverige har vi dock inte samma tradition, även om det nu börjar bli allt mer populärt att anordna en sådan här trevlig och rolig fest.

En pappa är alltid en pappa

I dag skriver vi om den uppkommande fars dag och att en pappa är en pappa – oavsett om det är biologiska band eller bara den rena kärleken som finns mellan ett barn och en förälder. Vi skriver även om svårigheten för icke-heterosexuella par att adoptera barn från till exempel Ryssland.

presentI DN kan vi tyvärr läsa att Ryssland förbjuder adoption till samkönade par från utlandet. Ryssland, som är ett väldigt kontroversiellt land när det just kommer till rättigheter för andra grupper än heterosexuella, godkände med sin regering lagen med hela 144 röster mot 0. De flesta barn som adopteras från Ryssland går via avtal till Frankrike, USA, Italien och Spanien.

Några som vill adoptera mer är Angeline Jolie och Brad Pitt, trots sex barn. Nu planerar paret att adoptera en flicka från Syrien enligt en artikel i Aftonbladet. Kanske har Angelina blivit väldigt starkt berörd som särskilt FN-sändebud i just Syrien i samband med föräldralösa barn.

Oavsett om ens pappa råkar vara Brad Pitt eller bara Olle Karlsson från Gislaved finns nog lika mycket kärlek i hjärtat och omtanke kring sin käre far. Nu inför fars dag är det extra roligt att uppvakta sin fina pappa och det görs väl bäst med främst en kram – men vill man trots allt ge lite extra är det en bra idé att sända ett litet paket via https://www.godisboxen.se/fars-dag-present/, det kommer inte bara bli en glad överraskning men även lite spännande eftersom det skickas med post.

Uppvakta far i november

I Expressen får vi vidare tips på vad en kan ge sin pappa i present på farsdag och det rör mellan allt från fina egenbakade kakor till saltlakrits i glasburkar. Mer tips vi får är stilrena och varma plädar från exempelvis Mio och söta grytor i emaljerat stål, för pappor kan lika gärna vara i köket som varsomhelst annars i huset. Skippa det vanliga rakvattnet och slipsen och tänk lite utanför ramarna i år, kanske en farsdaggåva med favorittidningen och fin choklad? Pappor är värda lite uppmärksamhet de också, och vi garanterar att han kommer bli glad när du tänker lite extra på honom med en liten present.

Svårigheter vid adoption

Varför är det så svårt att adoptera när så många vill göra det – och när det finns så många barn som behöver bli adopterade? 

I en artikel från Helsingborgs Dagblad Kultur har Henrik Petersen skrivit om boken “Bära Barnet Hem” skriven av Cilla Naumanns nya roman. Han skriver om boken med stor värme, det är tydligt att det är en bra bok – och det är klart att han som förälder kan relatera till författaren. Hon berättar tre parallella berättelser där författaren i samtliga får se sina vuxna adoptivsöner ge sig iväg för att leta efter sin colombianska mamma som de fått kontakt med via Facebook. Det är tydligt att det är jobbigt för hon som uppfostrat barnen, det är tydligt att läsaren känner med henne.

Kostsamt och svårt att adoptera

Och  det är ju inte konstigt, hon älskar sina barn lika mycket som om de vore hennes biologiska. Så är det ibarn_leker_arkitekt de flesta fall när det kommer till adoption. Men trots att så många barn har det svårt eller saknar mamma och pappa helt, är det mycket komplicerat att få adoptera. Det är till och med kostsamt i flera fall och många är det som behöver ta blancolån för att kunna hantera kostnaderna. Det är självklart någonting som är värt det, men det är en synd att det ska behövas. Lika galet är det att det inte är lika självklart att samkönade par ska få adoptera som för ett heterosexuellt par. Detta är ju även någonting som blir mer och mer okej men homosexuella får fortfarande jobba hårdare för att adoptera, i vissa länder är det dessutom uteslutet. En av de som kämpar för att det ska vara på lika villkor är artisten Ola Salo. Han har skrivit många låtar om frågan och verkligen lyckats nå ut till många med sitt budskap. Läs gärna denna artikel med honom för att få mer inblick i sakfrågan. Även denna artikel från Metro är intressant, där man pratar om surrogatmammor – vilket i sig inte har med adoption att göra, men även visar på det stora intresset i att få ett barn.