Dyrt med barn

Att ha barn är dyrt och i princip allt som har med barnet att göra kostar pengar. Inte ens att ha barnet på fritids är faktiskt gratis och fram till 18-årsdagen kostar barnet över en miljon kronor.

2221736-piggy-bank-with-bandage-on-face

Fritidsverksamheten för mellanstadiet ska organiseras och detta kommer att leda till att föräldrar får betala fritidsavgift hela året, istället för nio månader som det varit innan, skriver Sydsvenskan. Det är framförallt Lunds kommun som måste göra om sitt system och de har tidigare haft stängt under jul- och sommarlov, vilket gjort att föräldrarna inte behövt betala för ett helt år. Skolinspektionen konstaterar dock att verksamheten bryter mot lagen eftersom den inte är öppen under lov. Och nu ska man alltså organisera om så att det är öppet året runt och att föräldrarna också får betala för det.

Över en miljon

Att ha barn på fritids är alltså inte helt gratis, tvärtom är det ganska så dyrt. Det är inte bara fritids som kostar pengar. Att ha ett barn är nämligen väldigt kostsamt på många olika plan. I Dagens Nyheter kan man läsa att Swedbank räknat ut hur mycket ett barn kostar från att det födds till dess att det fyller 18 år. Enligt beräkningarna kostar ett barn så mycket som 1,4 miljoner kronor. Allra dyrast är barnet det första året när man måste köpa en massa utrustning och när man måste vara föräldraledig och får inkomstbortfall.

Kan ta lån

Det är alltså främst det första året som föräldrarna måste ha koll på sin ekonomi så att de har råd med allt som behövs och även har råd med att bli av med mycket inkomst. Känner man att det blir lite kärvt går det faktiskt att ta snabblån på upp till 15 000 kronor. Detta kan man göra om man exempelvis måste köpa en barnvagn eller barnanpassa hemmet.

Gör i ordning barnrum inför ankomsten

I ett tidigare inlägg skrev vi om hur adoptionsföräldrar inte alltid vet om barnet är döpt i sitt hemland eller inte, vilket ofta beror på vilket land som barnet faktiskt kommer ifrån. I dag skriver vi istället om hur man fixar till drömrummet till sitt barn, och som gör det riktigt mysigt att leka i.

barn lekerI en artikel i Expressen Leva & Bo kan vi läsa om hur man på lite olika sätt kan inreda barnrum, beroende på vad ens barn vill ha givetvis men också om barnet är liten bebis eller ett småbarn som springer runt och lekar vilding hela dagen i ända.

Att inreda ett barnrum till sitt snart anlända barn är nog en riktigt viktig och mysig förberedelse, både för en själv men också för att visa sitt lilla barn att det är ens eget och att detta nu mer är hemma. Låt fantasin flöda men tänk också på att barn själva vill vara med och inreda, dessa har ofta egna idéer om hur de vill ha det i sitt lekrum och det gör det nog till en ännu roligare process om man gör det hela tillsammans.

Funktion, förvaring och estetik

Det är mycket som ska rymmas i ett barnrum så det är bra att tänka på möbler med både förvaring och funktion, samtidigt som estetiken givetvis är viktig den också. En riktigt bra lekyta i rummet är nog viktig att få till, för här ska barnet kunna leka i timmar, med vänner, syskon, sina föräldrar men även ibland på egen hand. Målade väggar gör sig bra i barnrum eftersom det är lätt att då få bort både fläckar och märken samt att det snabbt går att bara måla om vid behov och kanske när barnet är större och vill bestämma färg och stil själv i rummet.

Det finns flera olika teman att stilisera rummet med, några av dessa listar vi här nedan:

 • Alfabetet och siffror
 • Sjörövare och pirater med skepp och svärd
 • Hästar eller andra djur som barnet gillar
 • Riddare och drakar runt slott och murar
 • Geografi med kartor och kompasser
 • Hav eller kanske magisk skog med roliga djurmotiv
 • Cirkus och fantasi med dansande björnar
 • Grafiska mönster i alla olika former och färger
 • Stjärnor och planeter – rymdtema
 • Disney, Mumin eller Star Wars

Att kunna sina rättigheter och skyldigheter

När det kommer till adoption är det viktigt att hänga med i vad som gäller lagmässigt, missar i kommunikationen vid adoption kan få stora juridiska konsekvenser och även andra påföljande sådana.

Par barn vinterI en artikel i Svenska Dagbladet kan vi läsa om hur en miss vid en adoption gjorde så att de band som biologiskt sätt finns mellan en mamma och hennes barn, inte fanns juridiskt. Det skedde när Skaraborgs tingsrätt beslutade om att barnet även skulle få en pappa via en adoption, men inte uppfattade att paret som var föräldrar inte var gifta. Mamman i sin tur vill att mannen som följt och hjälpt till att uppfostra hennes son också skulle vara far i lagenlig mening. Men eftersom inte tingsrätten tog reda på att mamman och mannen inte var gifta, och eftersom detta krävs för att båda ska stå som föräldrar, så har sonen nu enligt folkbokföringen bara en förälder. Skarp kritik riktas nu mot tingsrätten av justitieombudsmannen.

Om en sedan lever i ett samkönat äktenskap måste den ena föräldern ansöka om adoption, så här ser lagreglerna ut sammanfattningsvis, tagna ur en artikel från Expressen:

 • När ett gift icke-samkönat par får ett barn tillsammans blir pappan automatiskt registrerad som förälder om paret är gifta.
 • För samkönade par måste den ena föräldern ansöka om adoption.
 • För att kunna adoptera som par eller adoptera inom familjen så måste man vara gift med vederbörande person, det gäller alla.
 • I ett samkönat äktenskap fyller man i en blankett där man talar om att man lever med mamman och att man önskar adoptera barnet.
 • Är barnet över 12 år behöver du någon form av medgivande från barnet.
 • Sen skickar man allt till tingsrätten, familjerätten gör sedan en utredning om lämplighet.
 • Det är fortfarande lättare för tjejer att adoptera

Läs på vad som gäller

Ja det kan te sig lite krångligt, det kan alltid vara bra med lite juridisk rådgivning och hjälp, det kan man få bland annat via dagensjuridik.se, där det går bra att läsa vidare inom de områden som för ens egen del är lite suddiga och oklara.

Vad som händer i lagar och regler är dessutom en rörlig och ständigt pågående process, med lagförslag, remisser och motioner. Så därför kan det vara extra bra att verkligen vara på det säkra att man vet vad lager betyder och hur den gäller samt har koll på krav och liknande vid adoptionstankar.

De adopterades erfarenheter i skrift

I ett tidigare inlägg skrev vi om hur man kan undvika energidränerande arvsbråk, som inte är bra på några sätt alls, för någon. I dag skriver vi istället om hur en ny strömning inom litteratur behandlar just adoption och hur det är att vara adopterad från ett annat land.

böcker och glasögonI en artikel i Svenska Dagbladet kan vi läsa om hur den nya strömningen inom just skandinavisk litteratur behandlar frågan om hur det är att växa upp och leva i ett nordiskt land fast man är adopterad från ett annat land.

I samma artikel kan vi läsa att denna verksamhet, adoptionsindustrin, i Sydkorea inbringar hela 15 miljoner dollar varje år, och det är sedan många barn som när de växt upp gärna vill söka sina rötter och ursprung, vilket även det inbringar inkomster till just hemlandet. Något som nog kan vara smärtsamt för en som blivit adopterad.

Transnationellt adopterade – en ny litteraturströmning

I november i år hölls för första gången en nordisk litteraturkonferens dör just litteratur av transnationellt adopterade, en litteratur som egentligen funnits ganska länge med förut mest skriven av adoptivföräldrar och socialarbetare, nu är det alltså de adopterade som gör sina röster hörda. De är vuxna, adopterade och de formulerar samt delar med sig av sina erfarenheter samt gör då gärna upp med fördomar och föreställningar om adoption som något som alltid är positivt för alla parter.

Hur är det egentligen att växa upp i ett land och känna att man inte riktigt ser ut som de flesta andra, att man har en mamma och pappa i ett annat land, som man varken delar språk eller kultur med samtidigt som man ju är född där? Ja det är nog svårare att förstå än man kan tro, därför är det viktigt att läsa denna litteratur.

Kanske är det även så att detta att adopterades röster ofta inte hörts, och att branschen, som det faktiskt är, ofta har utgått från västerländska pars föräldraförhoppningar snarare än från barnens egna behov. Det ska ju handla om barnets bästa och utgå från just barnens rättigheter och känslor snarare än vinstintresset och rika adoptivföräldrars efterfrågan. Sedan är det kanske inte så lätt att återvända till hemlandet och inte kunna vare sig språk eller kulturnormer, något som blir till en känsla av dubbelt främlingsskap.

Några skandinaviska författare som artikeln handlar om är bland andra:

 • Patrik Lundberg
 • Eva Tind
 • Brynjulf Tjønns
 • Joan Rang Christensen
 • Anne Kyong-Sook Øfsti
 • Jane Jin Kaisens
 • Geir Follevåg
 • Astrid Trotzig
 • Maje Lee Langvad

Att paxa ett barnnamn

Allt fler börjar fundera på barnnamn långt innan man ens börjat fundera på att skaffa barn. Detta för att man tror sig kunna paxa ett namn och “skydda” det för sina vänner och bekanta. Men, går det?

12668356-pregnant-woman-with-lots-of-yellow-labels-on-her-bellyOavsett om man väljer att adoptera ett barn, som vi skrivit om här eller om man skaffar ett samlagsbarn så är barnets namn otroligt viktigt och något som man i många år flera år tidigare gått och funderat kring. Det är på grund av att man lägger så mycket vikt vid ett namn så långt innan som namnet blir så laddat och därmed så ofattbart jobbigt om någon i ens närhet skulle välja det. Av den anledningen har man börjat paxa barnnamn skriver Aftonbladet.

Viktigt med det unika

Det blir allt viktigare med att ha ett unikt namn som man lägger otroligt mycket i. Vad många då gör är att säger namnet högt till sin omgivning för att visa att namnet är “taget”. Skulle någon annan sedan välja det namnet kan det bli otroliga svårigheter. Så, vad man borde göra är att hålla sitt namn inom sig, men om man valt ett populärt namn så kan man även gå ut med att “vi kommer att döpa vårt barn till det här namnet” och sedan är det upp till omgivningen att acceptera det eller inte. Egentligen borde det vara upp till var och en att bestämma fritt och kanske även upp till den som föder först. Man kan ställa sig frågan hur viktig vänskapen är. Sedan kan man tänka att om någon annan hann norpa namnet före dig kanske du inte skulle välja det namnet utan att du bör fundera i andra banor.

Populäraste namnet

Här kommer de populäraste flicknamnen från 2014

 • Maja
 • Alice
 • Julia
 • Linnéa
 • Wilma
 • Ella
 • Elsa
 • Emma
 • Alva
 • Olivia

Och här kommer de populäraste pojknamnen:

 • Oscar
 • William
 • Lucas
 • Elias
 • Alexander
 • Hugo
 • Oliver
 • Theo
 • Liam
 • Leo

Babyshower innan barnets ankomst

De flesta som adopterar ett barn vill precis som vilken förälder som helst uppleva allt som har med att få barn att göra. Därför är det inte helt ovanligt att de blivande föräldrarna anordnar en babyshower innan de får hem barnet, för att fira att det snart kommer.

1954495-woman-with-baby-gifts

Vi har tidigare skrivit om att många väljer att ha ett dop när de adopterat ett barn för att fira och hylla barnet.

”Vill man däremot ordna en ceremoni för att välkomna barnet in i församlingen kan man hålla en dopförnyelse eller dopvälsignelse i kyrkan, med efterföljande fest och presenter.” Läs mer.

Carola hade babyshower

Även om de flesta väljer att ha ett firande eller en fest efter att de fått det adopterade barnet till sig, finns även de som har en fest innan de fått barnet. I Aftonbladet kan man läsa om att Carola firade att hon skulle få adoptera en dotter från Sydafrika genom att resa ett stort partytält utanför villan i Stockholm och bjuda in en massa vänner. Festen var en så kallad babyshower, som många föräldrar har innan de föder sina barn.

Babyshowers vanliga i USA

Att anordna en babyshower innan man adopterar ett barn kan faktiskt vara en bra idé eftersom man då får uppleva hela processen med att få ett nytt litet liv. På babyshowern brukar man leka lekar som har med bebisar att göra och den som ska få nytillskottet blir överöst med massor av fina presenter från släkt och vänner. Babyshowers har väldigt länge varit populära i USA och de är ett givet inslag där. Här i Sverige har vi dock inte samma tradition, även om det nu börjar bli allt mer populärt att anordna en sådan här trevlig och rolig fest.

En pappa är alltid en pappa

I dag skriver vi om den uppkommande fars dag och att en pappa är en pappa – oavsett om det är biologiska band eller bara den rena kärleken som finns mellan ett barn och en förälder. Vi skriver även om svårigheten för icke-heterosexuella par att adoptera barn från till exempel Ryssland.

presentI DN kan vi tyvärr läsa att Ryssland förbjuder adoption till samkönade par från utlandet. Ryssland, som är ett väldigt kontroversiellt land när det just kommer till rättigheter för andra grupper än heterosexuella, godkände med sin regering lagen med hela 144 röster mot 0. De flesta barn som adopteras från Ryssland går via avtal till Frankrike, USA, Italien och Spanien.

Några som vill adoptera mer är Angeline Jolie och Brad Pitt, trots sex barn. Nu planerar paret att adoptera en flicka från Syrien enligt en artikel i Aftonbladet. Kanske har Angelina blivit väldigt starkt berörd som särskilt FN-sändebud i just Syrien i samband med föräldralösa barn.

Oavsett om ens pappa råkar vara Brad Pitt eller bara Olle Karlsson från Gislaved finns nog lika mycket kärlek i hjärtat och omtanke kring sin käre far. Nu inför fars dag är det extra roligt att uppvakta sin fina pappa och det görs väl bäst med främst en kram – men vill man trots allt ge lite extra är det en bra idé att sända ett litet paket via https://www.godisboxen.se/fars-dag-present/, det kommer inte bara bli en glad överraskning men även lite spännande eftersom det skickas med post.

Uppvakta far i november

I Expressen får vi vidare tips på vad en kan ge sin pappa i present på farsdag och det rör mellan allt från fina egenbakade kakor till saltlakrits i glasburkar. Mer tips vi får är stilrena och varma plädar från exempelvis Mio och söta grytor i emaljerat stål, för pappor kan lika gärna vara i köket som varsomhelst annars i huset. Skippa det vanliga rakvattnet och slipsen och tänk lite utanför ramarna i år, kanske en farsdaggåva med favorittidningen och fin choklad? Pappor är värda lite uppmärksamhet de också, och vi garanterar att han kommer bli glad när du tänker lite extra på honom med en liten present.

Svårigheter vid adoption

Varför är det så svårt att adoptera när så många vill göra det – och när det finns så många barn som behöver bli adopterade? 

I en artikel från Helsingborgs Dagblad Kultur har Henrik Petersen skrivit om boken “Bära Barnet Hem” skriven av Cilla Naumanns nya roman. Han skriver om boken med stor värme, det är tydligt att det är en bra bok – och det är klart att han som förälder kan relatera till författaren. Hon berättar tre parallella berättelser där författaren i samtliga får se sina vuxna adoptivsöner ge sig iväg för att leta efter sin colombianska mamma som de fått kontakt med via Facebook. Det är tydligt att det är jobbigt för hon som uppfostrat barnen, det är tydligt att läsaren känner med henne.

Kostsamt och svårt att adoptera

Och  det är ju inte konstigt, hon älskar sina barn lika mycket som om de vore hennes biologiska. Så är det ibarn_leker_arkitekt de flesta fall när det kommer till adoption. Men trots att så många barn har det svårt eller saknar mamma och pappa helt, är det mycket komplicerat att få adoptera. Det är till och med kostsamt i flera fall och många är det som behöver ta blancolån för att kunna hantera kostnaderna. Det är självklart någonting som är värt det, men det är en synd att det ska behövas. Lika galet är det att det inte är lika självklart att samkönade par ska få adoptera som för ett heterosexuellt par. Detta är ju även någonting som blir mer och mer okej men homosexuella får fortfarande jobba hårdare för att adoptera, i vissa länder är det dessutom uteslutet. En av de som kämpar för att det ska vara på lika villkor är artisten Ola Salo. Han har skrivit många låtar om frågan och verkligen lyckats nå ut till många med sitt budskap. Läs gärna denna artikel med honom för att få mer inblick i sakfrågan. Även denna artikel från Metro är intressant, där man pratar om surrogatmammor – vilket i sig inte har med adoption att göra, men även visar på det stora intresset i att få ett barn.

 

Lång process vid styvbarnsadoption

Antalet föräldrar som ansöker om att få adoptera styvbarn har nästan trefaldigats på tio år – från 112 adoptioner 2003 till 305 i fjol, enligt Socialstyrelsen. Ofta är det en långdragen process, vilket innebär risker för både barn och föräldrar.

Så står det inledningsvis i en artikel från Svenska Dagbladet och det får en att fundera, varför är detta problematiskt? Borde det inte innebära endast bra saker att man tar ett barn under sina vingar? Nä, det är självklart naivt att tänka så. Tanken är god, men det är inte alltid det fungerar i verkligheten.

Vanligen handlar det om lesbiska par, där ena parten har blivit gravid i utlandet och nu vill den andra delen också ha ett ansvar och en föräldraroll. I artikeln står det att det tar runt 10 månader innan barnet har två föräldrar rättsligt förklarat på pappret, och det är mycket detta som innebär risker. Eftersom det tar sådan  tid blir många frustrerade, och väntan på att svar från staten kan göra att frustrationen går ut över relationen. Detta i sig kan leda till (och har i flera fall också lett till) att barnet i fråga hamnar utan vårdnadshavare. Hur det ens är möjligt att det kan blir så är helt oförklarligt, eftersom inget barn ska behöva leva i den otryggheten.

Detta påminner också om ett ämne vi också tidigare har berör: frågan om vem som får arvet när ena barnet är adopterat. Det kan låta som en självklar sak men dessvärre kan det på grund av otydliga lagar bli problematiskt. Läs gärna inlägget här: Undvik arvsbråk

Barnet ska alltid, alltid, alltid gå i första hand. Detta oavsett om det handlar om adoption, biologiska barn, föräldrar som är homo eller hetero och oavsett ålder på barnet. Viktigt!

Undvik arvsbråk

Att vara adopterad kan vara komplicerat, även fast det borde vara som så att barnet tillhör familjen exakt lika mycket som de andra. Och vanligen är det inga som helst problem för den adopterade att fungera i familjen, men problem kan lätt uppstå när föräldrarna dör och det är dags att dela upp arvet mellan syskonen. Är en av syskonen adopterad medan den andra är föräldrarnas biologiska dotter eller son – är det tyvärr lätt att han eller hon anser sig ha mer rätt till familjens ägodelar. Rent rättsligt är så inte fallet, utan om inget annat anges i testamentet ska föräldrarnas ägodelar delas ut rättvist bland alla barn, biologiska eller adopterade.

Tyvärr är det många familjetvister som hamnar i rätten, men så behöver det inte vara – det handlar bara om att hitta rätt system för att dela lika. Handlar det till exempelvis om en stor del land, och barnen i fråga inte kommer överens om de ska sälja tomten eller ha kvar den, så är en smart lösning att stycka av tomten. Det kan man få hjälp med, exempelvis av bocenterbyggtjanst.se, och med det så kan man dela upp det så att en säljer medan den andra behåller en del av tomten. Läs mer om tjänsten tomtförädling där ni får hjälp med att ordna upp detta genom att klicka på bilden nedan:

 

Mer om man undviker arvsbråk kan du läsa i  denna chatt från Sydsvenskan. Där har man tagit upp flera olika familjekonflikter, och tar också upp frågan kring adoption och hur det blir med arvet i familjen då. Det är en intressant och bra läsning som gör att man förhoppningsvis inte hamnar i bråk över ett arv när någon går bort. Det är då man ska sörja personen, inte bråka om pengar eller dylikt.