magical-1090663_640Senaste tidens mediauppdateringar har nog inte missats av många. Den folkkära skådespelaren Mikael Nyqvist gick nyligen bort efter en tids sjukdom, något som han hållit hemligt för media. Här skriver vi om hur han själv kommenterat att uppväxten som adoptivbarn format honom och satt sina spår i livet.

Vi har tidigare skrivit om att döpa adoptivbarn. Men nu ska det handa om Mikael Nyqvist och hans kamp. Mikael fock sitt efternamn från adoptivfamiljen och var i vuxen ålder inte hemlig med att han var adopterad. Det var något som han emellanåt talade offentligt om, och hur det påverkat honom. Nu har Mikael Nyqvist gått bort i cancer, något som han hemlighöll för alla utom nära familj. Vi hedrar honom genom att skriva om hans adoptionserfarenhet.

Kände sig som en andra sortering

Mikael Nyqvist har flera gånger uttalat sig om att livet som adoptivbarn präglat hur hans liv blivit, hur han utvecklats och hur man mått. Han kände sig på ett vis ofta som en andra sortering, eftersom ingen ville adoptera honom från början. Barndomen och bakgrunden skapade även en bekräftelsetörst och osäkerhet i honom, skriver Svenska Dagbladet om den folkkäre skådespelaren. Det satte sig hårt hos Mikael. När han var ett år gammal adopterades han av familjen Nyqvist, som han också fick sitt efternamn av.

Valde ett fritt arbete för att slippa stå ut

Mikael berättade även att en av anledningarna till att han valde ett yrke som skådespelare var att det gav frihet i miljöer. Yrket blev som en slags adoptivfamilj också där han kunde förflytta sig från dåliga miljöer om så var fallet, just eftersom yrket är koncentrerat till många olika platser. Han ville inte känna sig tvungen att stå ut i en viss situation så valet av ett friare och kringresande yrke passade perfekt, och så klart drömde han om att bli skådespelare.

Hade en strålande karriär

Mikael Nykvist har förgyllt tv-rutan och bioduken genom sina roller i bland annat Grabben i graven bredvid, Så som i himmelen, Milleniumfilmerna. Mission Impossible – ghost protocol, John Wick och Den allvarsamma leken. Han har även ingått i Dramatens fasta ensemble och gett ut två självbiografiska böcker, där en handlar om adoptionen och en om skådespeleri.