De flesta som vill ha barn vill föda det på naturlig väg, men långt ifrån alla kan bli gravida och för en del fungerar det med IVF medan det blir adoption för andra.

 

Oavsett om du blir gravid på naturlig väg eller genom en IVF-behandling är det viktigt att ha kontakt med bra barnmorskor och sjuksköterskor under graviditetens gång – liksom efter att barnet är fött och ska följa en naturlig viktkurva och så vidare. På https://www.dinklinik.se/mottagning/Din-BVC-i-Göteborg träffar du både specialistsjuksköterskor samt barnläkare.

IVF eller adoption av barn?

 

IVF (eller provrörsbefruktning) blir allt vanligare i Sverige och det är numera tillåtet att som ensamstående kvinna låta sig befruktas på en IVF-klinik. På Vårdguiden 1177 går det att läsa om hur det fungerar med en provrörsbefruktning:

 

IVF är en behandling då ägg plockas ut och befruktas utanför kroppen. Ett befruktat ägg kallas för embryo. Några dagar efter befruktningen sätter läkaren in embryot i livmodern. Där fortsätter det förhoppningsvis att sitta fast och utvecklas till ett barn.

 

Chansen till att lyckas med IVF-befruktning är om hela 18-20 ägg plockas ut, det är ett högre antal ägg än vad dagens behandlingar snittar på – enligt en artikel i Forskning.se.

Några som verkligen ville ha barn men inte kunde bli gravida var Jan Björklund och hans fru Anette. De provade IVF men det gav helt enkelt inga resultat. Till slut kom frågan om adoption upp och de hämtade hem två söner från Sydkorea. Tio år av kämpande med att bli gravida var över och lyckan total. Mer om detta går det att läsa om i denna artikel.