När du ska bygga upp barnens portfölj är det lika viktigt som alltid att ha en strategi. Att diversifiera och ha en noggrann planering för placeringarna är en fördel om du vill sprida riskerna. Oavsett vad du investerar i ska du alltid läsa på om tillgångsslaget.

När du ska spara till barnen är en portfölj med en bra spridning mellan olika tillgångsslag viktigt för att hantera risken. Diversifiering betyder helt enkelt att du minimerar risken i sparandet. Ju mer du placerar i en tillgång desto högre risk. Du kan spara till barnen i tillgångar som fonder, aktier, valutor, kryptovalutor och andra värdepapper. Om du är intresserad av kryptovalutor är det en bra idé att hålla koll på kurserna eftersom det kan svänga kraftigt, följ ethereums kurs eller Bitcoin som är det två största kryptovalutorna för att få en känsla för hur priset varierar. Det senaste åren har det blivit populärt att investera i kryprovalutor som Bitcoin och Ethereum.

Var alltid påläst om vad du investerar i

Oavsett vilket tillgångsslags du investerar i är det viktigt att du läser på innan för att veta vad du köper eftersom alla investeringar är riskfyllda. Bitcoin och Ethereum bygger på blockkedjetekniken och det är ett relativt nytt fenomen jämfört med aktier och traditionella valutor. Priset är volatilt och för att inte sälja i panik är det bra att vara medveten om det. Ett tips är att du har en tydlig strategi för barnsparandet. Om du har en lång tidshorisont kan du ha is i magen när priset svänger. När du har en tydlig strategi vet du om det är läge att köpa mer eller sälja för att priset har fallit för långt. Genom att ha koll på kursen lär du dig även om hur priset rör sig vilket kan vara en fördel. Om du är intresserad av kryptovalutor är det en bra idé att läsa på om kryptobörser, plattformar där du kan köpa och sälja valutan. Det har kommit många bedragare till kryptomarknaden vilket gör att du kan bli lurad på dina pengar. Förutom att diversifiera portföljen i stort kan du även diversifiera dig inom kryptovalutor. Det gör du genom att köpa olika kryptovalutor.

Tips för att investera i kryptovalutor:

  • Läs på om kryptobörser och varje kryptovaluta
  • Förvara kryprovalutorna på ett säkert sätt
  • Var förberedd på volatilitet
  • Sprid riskerna mellan olika valutor

Månadsspara

När du ska spara till barnen är månadssparande ett alternativ. Då sparar du en summa varje månad som du placerar i olika tillgångar. När du köper en gång i månaden kommer du att köpa till olika pris, du diversifierar över tid. När du ska sprida köpen på olika tillgångar är det också bra att tänka på att för många tillgångar kan bli rörigt. Generellt brukar 12-15 bolag vara en bra riktlinje och att aktierna kommer från fem olika branscher. Att blanda svenska och utländska tillgångsslag är också ett sätt att sprida riskerna. När det kommer till investeringar är det alltid bra att hålla ögonen öppna för nya möjligheter.