Att ha barn är dyrt och i princip allt som har med barnet att göra kostar pengar. Inte ens att ha barnet på fritids är faktiskt gratis och fram till 18-årsdagen kostar barnet över en miljon kronor.

2221736-piggy-bank-with-bandage-on-face

Fritidsverksamheten för mellanstadiet ska organiseras och detta kommer att leda till att föräldrar får betala fritidsavgift hela året, istället för nio månader som det varit innan, skriver Sydsvenskan. Det är framförallt Lunds kommun som måste göra om sitt system och de har tidigare haft stängt under jul- och sommarlov, vilket gjort att föräldrarna inte behövt betala för ett helt år. Skolinspektionen konstaterar dock att verksamheten bryter mot lagen eftersom den inte är öppen under lov. Och nu ska man alltså organisera om så att det är öppet året runt och att föräldrarna också får betala för det.

Över en miljon

Att ha barn på fritids är alltså inte helt gratis, tvärtom är det ganska så dyrt. Det är inte bara fritids som kostar pengar. Att ha ett barn är nämligen väldigt kostsamt på många olika plan. I Dagens Nyheter kan man läsa att Swedbank räknat ut hur mycket ett barn kostar från att det födds till dess att det fyller 18 år. Enligt beräkningarna kostar ett barn så mycket som 1,4 miljoner kronor. Allra dyrast är barnet det första året när man måste köpa en massa utrustning och när man måste vara föräldraledig och får inkomstbortfall.

Kan ta lån

Det är alltså främst det första året som föräldrarna måste ha koll på sin ekonomi så att de har råd med allt som behövs och även har råd med att bli av med mycket inkomst. Känner man att det blir lite kärvt går det faktiskt att ta snabblån på upp till 15 000 kronor. Detta kan man göra om man exempelvis måste köpa en barnvagn eller barnanpassa hemmet.