Varför är det så svårt att adoptera när så många vill göra det – och när det finns så många barn som behöver bli adopterade? 

I en artikel från Helsingborgs Dagblad Kultur har Henrik Petersen skrivit om boken “Bära Barnet Hem” skriven av Cilla Naumanns nya roman. Han skriver om boken med stor värme, det är tydligt att det är en bra bok – och det är klart att han som förälder kan relatera till författaren. Hon berättar tre parallella berättelser där författaren i samtliga får se sina vuxna adoptivsöner ge sig iväg för att leta efter sin colombianska mamma som de fått kontakt med via Facebook. Det är tydligt att det är jobbigt för hon som uppfostrat barnen, det är tydligt att läsaren känner med henne.

Kostsamt och svårt att adoptera

Och  det är ju inte konstigt, hon älskar sina barn lika mycket som om de vore hennes biologiska. Så är det ibarn_leker_arkitekt de flesta fall när det kommer till adoption. Men trots att så många barn har det svårt eller saknar mamma och pappa helt, är det mycket komplicerat att få adoptera. Det är till och med kostsamt i flera fall och många är det som behöver ta blancolån för att kunna hantera kostnaderna. Det är självklart någonting som är värt det, men det är en synd att det ska behövas. Lika galet är det att det inte är lika självklart att samkönade par ska få adoptera som för ett heterosexuellt par. Detta är ju även någonting som blir mer och mer okej men homosexuella får fortfarande jobba hårdare för att adoptera, i vissa länder är det dessutom uteslutet. En av de som kämpar för att det ska vara på lika villkor är artisten Ola Salo. Han har skrivit många låtar om frågan och verkligen lyckats nå ut till många med sitt budskap. Läs gärna denna artikel med honom för att få mer inblick i sakfrågan. Även denna artikel från Metro är intressant, där man pratar om surrogatmammor – vilket i sig inte har med adoption att göra, men även visar på det stora intresset i att få ett barn.